Hortikulturni vrt v Kranju

360 panorama in virtualni sprehod za mobilne uporabnike

360 panorama in virtualni sprehod za uporabnike namiznih racunalnikov, za celozaslonski nacin uporabi dvoklik ali ikono spodaj v meniju

Hortikulturnem vrtu v Kranju se nahaja ob Prešernovem gaju

S pridobitvijo paviljona in vrta ob njem se je članom Hortikulturnega društva Kranj ponudila prilika, da si uredijo manjši hortikulturni vrt. Z delom so pričeli jeseni leta 1979, torej bo vrt letos praznoval 30-letnico. V vrtu so bila, kljub majhnosti – ok. 500 m2, urejena različna rastišča. Hortikulturni vrt je pravzaprav del večjega vrta, ki se razprostira okoli osnovne šole Simon Jenko – Center. V soglasju s šolo je bila okoli hortikulturnega vrta postavljena ograja. Da je bil le-ta nekoč del šolskega vrta opazimo po asfaltirani potki, ki izgine v živi meji in se spet pokaže na drugi, šolski strani ter nato kmalu ‘ponikne’ v travo. Na obeh straneh vidimo različna stara drevesa. Znotraj pridobljenega vrta je bil postavljen večji betonski vrtni bazen z mostičkom.
V prvih letih je bila zasajena živa meja, razne grmovnice in zimzeleni grmi. Iglavci in manjši listavci so zamenjali nekaj velikih starih dreves, ki so bila prevelika za ta mali hortikulturni vrt. Z ekskurzij so člani prinašali vedno nove, manj znane rastline. Člani društva so v svojem vrtu zasadili različne rastline tako, da so prikazali razne vsebinske dele: gozdni obrobek, senčni, vodni in močvirski vrt, rozarij, skalnjak. V delu vrta rastejo tudi zdravilna zelišča.

Kljub pomanjkanju pridnih rok se člani društva še vedno trudijo vzdrževati vrt tako, da nudi prijeten pogled vsakomur, ki zaide vanj. Da je obiskovalcev kar nekaj, lahko preberemo v ‘knjigi vtisov’, kjer med njimi najdemo tako prebivalce iz bližnje okolice kot turiste iz drugih krajev Slovenije in tudi iz tujine, celo iz daljne Avstralije. Včasih pride na obisk cel razred šolarjev ali skupina otrok iz vrtca. Zanimivo je, da mnogi Kranjčani ne poznajo vrta, čeprav živijo nedaleč stran ali celo pogosto hodijo mimo. Žal paviljon in vrt privablja tudi drugačne ‘ljubitelje’ hortikulture. Zgodilo se je že, da so nepoklicani obiskovalci splezali čez ograjo in naredili škodo na vrtnih nasadih. Nekajkrat so tudi vdrli vrata v paviljon.
Kljub tem neljubim dogodkom se kranjski hortikulturni vrt ne da in vsako pomlad spet pričakuje stare in nove obiskovalce, da si spočijejo oči in misli ob ogledu vrta. Ribice in želve se veselijo, da je bazenček – ribnik končno izgubil ledeno pokrovko in spomladanske cvetlice so tudi v vrtu pokukale na plan in pozdravljajo mimoidoče.

http://hortikult.info/index.html