360 panorama,Presernov gaj, Kranj,fotomorgana

Virtualni sprehod po Prešernovem gaju

Prešernov gaj so leta 1952 preuredili po načrtih arhitekta Marjana Šorlija iz prej opuščenega kranjskega pokopališča. Gaj je v lasti Mestne občine Kranj. Prenova je potekala pod strokovnim vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Kranj. Prostor je zasnovan kot gaj zaradi svoje zgodovinske vloge in pietete. Je prostor počitka, premišljevanja in kulturnega navdiha. Tlakovane kamnite potke se z vseh strani zaključijo v osrednjem delu gaja s prehodno lopo na osmih stebrih s trikrat deljeno polkrožno streho. Ob kranjski župni cerkvi Sv. Kancijana so ob koncu 18. stoletja opustili pokopališče in začeli pokopavati zunaj mesta, na malem kranjskem polju, prostoru današnjega Prešernovega gaja. Pokopališče se je ob koncu 19. stoletja precej razširilo, leta 1939 pa so ga opustili zaradi prostorske stiske. Na opuščenem pokopališču so ohranili le nekaj najbolj pomembnih zgodovinskih nagrobnikov in kulturnih spomenikov, ki so nagrobni spomenik Francetu Prešernu, nagrobni spomenik Simonu Jenku, Majdičev mavzolej, doprsni kip Franceta Prešerna, spomenik bazoviškim žrtvam, na stebriščni lopi je vzidan nagrobnik Janezu Puharju, izumitelju fotografije na steklo in posmrtni ostanki Prešernove hčere Ernestine Jelovšek.

Vir:http://kraji.eu/slovenija/presernov_gaj/slo

Za celozaslonski nacin uporabite dvoklik v sliko ali kliknite ikono v meniju.

360 panorama

360 panorama je orodje, s katerim uporabnikom najboljše lahko prikažemo neko okolje, objekte, zunanje in notranje prostore.

360 panorama postavi uporabnika v sam center prostora, ki ga želite predstaviti, mu mogoča 360 x 180 stopinjski pogled, kar pomeni, da se lahko s pomočjo miške premika v vse smeri in pogleda vse kar ga zanima.

Ker je to zelo zanimiva predstavitev, ki uporabnika že vizualno pritegne, hkrati pa zahteva tudi njihovo aktivnost, je rezultat da se dalj časa zadrži na vaši strani, pregleda več strani, kar posledično pomeni, da ste pritegnili njegovo pozornost, kar pa je bistvo internetne strani.

Virtualni sprehod

Virtualni sprehod je skupek večjega števila med seboj povezanih 360 panoram. S pomočjo menijev, vstopnih točk, se lahko premikamo iz enega prostora v drugega in si pogledamo celoten objekt in ponudbo. V poštev pride še posebej za mesta, hotele in tudi druge prostore.